Wilhelm Reich

Freud'un "psikanaliz alanında en iyi kafa" dediği Wilhelm Reich(1897-1957) Almanya'da doğdu, Amerika'da öldü. Tıp öğrenimini yaptıktan sonra Freud'un öğrencisi, sonra da onun yardımcısı oldu. İnsani organik yapısı, kültürü ve toplumsal ilişkileri içinde inceleyen Reich cinsel konuda eski görüşleri (Freud dahil) eleştirmesi, yıkması ve yeni temel görüşler getirmesi yüzünden, Freud'dan daha çok saldırıya uğradı. Tutuklandı, kitapları yakıldı ve ülke ülke sürgün gezdi.

"Dinle,küçük adam!" yapıtını 1945-47 yılları arasında Amerika'da yazdı.

Küçük adam, her toplumda görülen, yazardan çiftçiye, politikacıdan hırsıza, askerden sokak kabadayısına değin her çeşit insanın ortak yanıdır.

Küçük adam, kendisine her söylenene inanan, ne öğretilirse onu doğru sayan, nereye çekilirse oraya giden insandır. Bu insanın etkin bir konum alması, zincirlerinden kurtulması, bilinçlenmesine bağlıdır. Sözün kısası, bu "küçük adam", bu "sıradan insan" bilinçlenip kendi kendini yönetmedikçe, kendi yazgısını çizmedikçe, her zaman "küçük adam" olarak kalacak, yeryüzü diktatörlerden ve sömürgelerden kurtulamayacaktır. İnsanlığın kurtuluşu "büyük adamlar"ın değil, "küçük adamlar"ın daha açıkçası kitlelerin elindedir.

0 yorum:

Yorum Gönder